Close
Inspiratie van een schrijver…

Inspiratie van een schrijver…

Een vraag die ik vaak krijg tijdens lezingen in scholen, zeker van de leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar:

‘Hoe bedenkt u de verhalen?’  en ‘Hoe groeien de personages in uw hoofd?’

Ach, verhalen verzinnen is zoooo leuk. Ik doe het heel graag. Maar je moet je hoofd wel leeg kunnen maken zodat er plaats is voor een nieuwe wereld om in weg te vluchten. Dat is niet altijd even gemakkelijk.

De personages uit dit boek? Oscar en Felix zijn echt verzonnen. Op een goede avond, enkele jaren geleden, stond ik te koken en plots waren ze daar…de twee identieke beren. Ze hadden nog geen naam toen. Ik heb nog snel de spaghetti gekookt, heb alles op tafel gezet voor mijn kinderen. Terwijl zij lekker aan het smikkelen en het smullen waren, heb ik snel de eerste idee-tjes opgeschreven in een notitieboekje.

 

Toen ‘s avonds de meisjes in bed lagen, ben ik verhalen beginnen schrijven. Baasjebeer is een personage dat gebaseerd is op mijn eigen teddybeer. Op deze foto zie je wie de echte Baasjebeer is. Lucy Eliott, de illustratrice van het boek, heeft Baasjebeer prachtig getekend. En voor de gelegenheid een mooie jas en sjaal aangegeven.

Toen ik de gedachten van Felix neerschreef zat deze beer (eentje uit mijn collectie) naar mij te kijken op mijn schrijfbureau. Het leek alsof hij mij vertelde hoe Felix zich voelde. Tja, zo eenzaam is schrijven niet, hoor.