Close
Pesten? Wat doet het met je?

Pesten? Wat doet het met je?

 

Merk je pestgedrag onder de kinderen in de klas? Of merk je als ouder thuis dat je kind op een of andere manier betrokken is bij een pestprobleem. We geven je een leuk spelletje mee om kinderen te leren voelen hoe het is om gepest te worden.

Werkwijze

Start met een korte inleiding. Kijk samen met je kind of de kinderen in de klas in de boeken van Oscar en Felix en zoek naar tekeningen waar Oscar en Felix niet zo lief zijn voor elkaar. Laat je kind of de kinderen in de klas nadenken over welke verschillende vormen van pesten er zijn:

    • verbaal: spotten, uitschelden, afdreigen, roddelen, leugens verspreiden, vernederen;
    • fysiek: slaan, schoppen, vechten, krabben;
    • materieel: bezittingen stelen of vernielen, een bril verstoppen, een boekentas weggooien, sportzak verbergen;
    • relationeel: uitsluiten en negeren.

Bespreek vervolgens hoe pesten pijn kan doen: lichamelijk of emotioneel (verdriet).

Inleefoefening

Elk kind heeft een wit A4’tje. Geef de opdracht om het papier te verkreukelen, er een prop van te maken, op de grond te gooien, erop te stampen, enzovoort. Maar laat ze ervoor zorgen dat het papier niet verscheurd wordt. Laat de kinderen het vel dan voorzichtig weer openvouwen en glad strijken. Wat ze nu zien is een vies vel papier vol met ‘littekens’. Wijs de kinderen erop dat dit is wat er gebeurt als je een ander kind pest. Je kunt wel ‘sorry’ zeggen en spijt tonen (= het glad strijken van het papier) maar de littekens blijven voor altijd.

Nabespreking
Hoe reageren de kinderen hierop?
In de school: leg uit dat pesten niet getolereerd wordt binnen de school. Vertel hoe belangrijk je het vindt dat de kinderen in de klas goed kunnen samenspelen en -werken. Speel een spelletje dat de groepssfeer bevordert.

Werk je thuis met je kind dat gepest wordt of zelf een pester is?  Dan kan je via dit spel proberen een gesprek over pesten en over het gevoel op gang te brengen. Wat als jouw kind, het kind is dat gepest wordt? Voelt het zich als een wit papier vol littekens? En wat te doen om de littekens te verzachten?